28 Nisan 2011 Perşembe

Dava - Franz Kafka

Dava
Franz Kafka
Can Yayınları
Franz Kafka, yaşadığı çağı yani 20. yüzyılı "Korku Çağı" olarak nitelendirmişti.Şimdiye kadar çok çağ kapandı ancak Korku Çağı'nın son bulacağını sanmıyorum.Başka ne çağı diyebilirim ya da gelecekte hangi çağlar olabilir diye düşündüğümde aklıma güzel bir şeyin gelmemesi de ürkütücü.Hem dünyanın hem insanlığın gittiği yer pekte gitmeyi isteyeceğimiz bir yer değil.

Kafka'nın tarzı da bu korku çağı özelliklerini içeriyor.Kitapların da iç açıcı öğeler bulmakta zorlanabiliyoruz.Karamsar bir hava var.Genel olarak Kafka kitaplarında  bireylerin aile ilişkileri ve arkadaşlık ilişkilerinden toplumsal yapıyı irdeliyor.Dava'da da benzer durumlar var.Baş karakter olan Josef K. bir sabah aniden yaşadığı yere gelen görevliler tarafından göz altına alınıyor.Ancak bunun sebebini bir türlü öğrenemiyor çünkü gelen görevlilerde hangi sebeple K.'yı tutukladıklarını bilmemektedir.Bu durum karşısında neyle suçlandığını bilmeyen K. bir yanlışlık olduğunu ya da önemsiz bir durum olduğunu düşünüp olayı ciddiye almamaktadır.Dava sonuçlanana kadar yaşamına kaldığı yerden devam edebilen K. her gün işine gidip gelmeye devam etmektedir.Ancak geçen her gün davasını öğrenen insanların sayısı arttıkça kendini savunmak durumunda kalan K. bunun için avukat tutmaya karar verir.Josef K. kitap boyunca suçunu bilmeden kendini savunmaya çalışan sıradan bir insandır.Aslında ise Josef K. toplum tarafından esir alınmış bir bireyden başkası değildir.

Kitabı okurken bazı bölümlerde çok sıkıldım açıkçası.Bunda kitabın ana k0nusu olan dava,davalı,hakim,avukata olan ilgisizliğimin payı var.Ancak ben herkesin mutlaka Franz Kafka okumasını öneriyorum.İşlediği konular neticesiyle Kafka, her dönemde her zamanda okunabilecek ve eskimeyecek bir yazar.

Dip Not:Bendeki kitap Can Yayınlarından.Kitabın çevirmeni olan Ahmet Celal'in hem yazar hem konuyla ilgili olarak yazdığı bir kaç sayfalık yazı var.O yazılarda çok güzel çıkarımlar ve yorumlar mevcut.O kısmı da okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder